2021. ЯКИМ НАМ ЗАПАМ’ЯТАВСЯ РІК?

Боротьба з COVID-19 продовжується

Епідемія, яка так раптово розпочалася у 2020 році, не залишила цей світ і 2021-го. Але металурги не здалися в боротьбі проти захворювання, тим паче що цього року нам повною мірою представилася можливість захистити себе – пройти вакцинацію.

В рамках державної програми імунізації населення на комбінаті було створено центри добровільної вакцинації працівників від COVID-19.

Крім цього, на комбінаті були розроблені спеціальні карантинні заходи, які діють уже другий рік: масковий режим, особливий режим збирання та дезінфекції корпоративного транспорту, офісних та адміністративно-побутових приміщень, багаторівневий температурний скринінг.

Одним із головних досягнень у боротьбі з COVID-19 для «Запоріжсталі» стало отримання реєстраційного свідоцтва Міністерства охорони здоров’я України на виробництво рідкого кисню для використання його як медичний лікарський засіб. Щодня комбінат безкоштовно відвантажував на адресу лікарень Запоріжжя, Києва, Харкова, Хмельницького, Житомира та інших регіонів країни медичний кисень для порятунку тисяч українців.

З 2 квітня до кінця 2021 року «Запоріжсталь» безкоштовно передав 4441 тонну кисню медичним установам по всій Україні.

Також у 2021 році «Запоріжсталь» виконав капітальний ремонт відділення Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні, яке раніше постраждало від пожежі.

У новому відділенні повністю замінено електромережі, віконні та дверні блоки, відремонтовано санітарно-побутові кімнати, виконано оздоблювальні роботи. Реконструйовані палати розраховані на 12 пацієнтів. Одна з чотирьох палат спеціально адаптована для лікування та догляду за маломобільними пацієнтами. У кожній палаті змонтовано нові кисневі траси, які підключені до загальної кисневої мережі лікарні. Киснем пацієнтів лікарні забезпечує киснева станція, будівництво якої раніше профінансували комбінат «Запоріжсталь» та Група Метінвест за підтримки Благодійного фонду Ріната Ахметова.

Крім того, у жовтні від металургійного комбінату та Фонду Ріната Ахметова обласна інфекційна клінічна лікарня та лікарні Запоріжжя – № 1, 2, 7, 9 та лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги – отримали 11 сучасних апаратів штучної вентиляції легень.

Старт національного проекту з відродження острова Хортиця

2021 ознаменувався стартом системної трансформації Хортиці в рамках державної програми «Велике будівництво». Компанія Метінвест стала стратегічним партнером національного проекту державно-приватного партнерства щодо відродження острова Хортиця. І скільки ми встигли зробити за цей рік, ви тільки подивіться!

  • Метінвест повністю підтримав розробку концепції відродження острова, згідно з якою на Хортиці ведуться роботи.
  • Вперше острів отримав свій власний голос та обличчя. Для Хортиці розробили брендинг, який розкриває їх у різних відомих іпостасях: козацької, заповідної, духовної, культурної. На міжнародному конкурсі реклами “Epica Awards 2021” у номінації “Ідентичність бренду” айдентика Хортиці, розроблена креативним агентством Bickerstaff, виборола бронзову медаль.
  • Розпочалася реконструкція музею історії Запорізького козацтва. До цього він довгих сім років був закритий для відвідування через аварійність будівлі, де була експозиція.
  • Проведено реконструкцію Пагорбу Єдності. Оновлений об’єкт відкрили 23 серпня 2021 року у День державного прапора України. Завдяки спеціально обладнаному інклюзивному підйому новий реконструйований оглядовий майданчик став доступним для всіх відвідувачів, включаючи людей з інвалідністю.
  • На вершині пагорба встановили арт-об’єкт «Коло Єдності», виконаний з кортенової сталі.

  • Створено громадський простір “Козацьке Коло”. Оновлена ​​локація стала місцем проведення масштабного музичного фестивалю Zound Festival, а в період новорічних свят тут користувалося популярністю у городян та гостей Запоріжжя тематичне містечко з резиденцією святого Миколая.
  • Розроблено перше в Україні інтерактивне лазерно-проекційне шоу «Трансформація через історію» на природному ландшафті з можливістю персональної взаємодії з відвідувачами.
  • Створено іммерсивну виставу «Шлях» режисера Влада Троїцького. Це аудіоспектакль за мотивами книги історика Ярослава Грицака та філософа Володимира Комарова «Шлях становлення української ідентичності».
  • Комбінат “Запоріжсталь” профінансував конкурс “Хортиця – втілення мрій” для студентів Запорізького національного університету. У рамках конкурсу було відібрано найкращі ідеї студентів для острова, дві з яких – встановлення годівниці з камерою для спостереження за тваринами та створення навігації островом для піших та велосипедних прогулянок – вже втілені в життя. Ще одна ініціатива молоді, стежка для прогулянок босоніж, буде реалізована навесні 2022 року.

Перші результати трансформації острова були відзначені на загальноукраїнському рівні: у Національній нагороді з туризму 2021 року Національний заповідник Хортиця був визнаний найкращим безбар’єрним об’єктом культури.

Модернізація виробництва нон-стоп

Екомодернізація на комбінаті проходить вже десятий рік, і в 2021 році ми не залишилися без удосконалень, які покликані зробити виробництво металу екологічнішим.

Так, «Запоріжсталь» завершив два масштабні проекти, які закріплені у меморандумах із Запорізькою обласною державною адміністрацією, а також із Запорізькою міською радою.

Перший проект – реконструкція аспіраційної установки хвостових частин агломашин. Даний проект дозволив збільшити обсяг повітря, що очищається від хвостових частин агломашин, в 1,5 рази.

Другий проект – запуск передачі онлайн-моніторингу викидів у відкритий доступ. Комбінат першим серед промислових підприємств Запоріжжя почав передавати такі дані у відкритий доступ. Так, будь-хто може переглянути середньодобові показники роботи очисних систем на реконструйованих та нових виробничих об’єктах з уловлювання найбільш відчутної забруднюючої речовини в металургії – пилу. Система моніторингу відображає роботу технологічних газоочисток, а також аспірацій хвостових частин усіх шести агломашин, очисних споруд ливарних дворів та шихтоподач доменних печей № 3 та 4.

Крім цього, у 2021 році «Запоріжсталь» виконав капітальний ремонт доменної печі №4, у рамках якого на аспіраційні установки ливарного двору печі було встановлено понад 5 600 фільтрувальних рукавів.

Рік екологічних перетворень ми завершили участю в «Екотрансформації-2021», всеукраїнському бізнес-форумі підприємств та компаній, які запроваджують у виробництво проекти для зниження негативного впливу на довкілля. На форумі учасникам від комбінату не лише випала можливість ще раз ознайомити представників українського бізнесу із успішними проектами програми екомодернізації комбінату, а й отримати за них найвищу нагороду у номінації «Лідер екоінвестицій – 2021».

Навчання світло а невчення – тьма

Рік прожитий даремно, якщо ви за цей час не здобули жодних корисних знань. Вчитися новому корисно, навіть якщо ви професіонал своєї справи – про це знає кожен металург.

У 2021 році ми стали свідками та учасниками сучасних комплексних освітніх програм для молоді, які відчиняють двері у світ професії металурга.

Однією з таких програм є World Skills Ukraine. Це масштабні змагання з робітничих професій, які проводяться для учнів, студентів та молодих працівників. Метінвест традиційно є генеральним партнером конкурсу, підтримуючи розвиток професійної освіти України.

Підтримала компанія Метінвест й освітню програму Stem is Fem, мета якої – мотивувати дівчат обрати собі STEM-професію, тобто пов’язану з наукою, технологіями, інжинірингом або математикою. Учасниці програми зібралися у Запоріжжі, щоб протягом двох днів послухати цікаві лекції, взяти участь у інтенсивах та воркшопах з успішними представницями STEM-професій. Зокрема, своїм досвідом із учасницями поділилися одні з провідних топ-менеджерів Метінвесту – фінансовий директор компанії Юлія Данкова та фінансовий директор «Запоріжсталі» Наталія Михайська.

Можливо, найцікавішим моментом програми стала екскурсія учасниць на комбінат, де їх ознайомили із виробництвом металів.

Вчитися можна і потрібно не лише молоді, а й дорослим. Цього року Метінвест підтримав проведення лідерської програми STEAM Camp для вчителів STEAM-дисциплін у Запоріжжі, Кривому Розі та Маріуполі. Програма також проходила з ініціативи громадських організацій «Запоріжжя. Платформа спільних дій», «Криворізький фонд майбутнього» та «Фонд розвитку Маріуполя».

У програмі взяли участь 500 вчителів шкіл, ССЗ та ВНЗ, зокрема 90 — із Запоріжжя.

В рамках STEAM Camp педагоги вивчили нові діджитал-інструменти навчання, відвідали сучасні українські підприємства, які готові до працевлаштування випускників технічних спеціальностей, зокрема «Запоріжсталь».

Крім того, в рамках програми STEAM Camp стартували регіональні виставки арт-проекту «Наука – це вона» STEM is FEM за підтримки ООН-Жінки в Україні та Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ). Мета проекту – популяризація технічних спеціальностей серед школярок.

«Зелені» традиції металургів

Є у запорізьких металургів традиція, ім’я якої «Врятуємо Дніпро разом!». Це екологічна акція, яка розпочала 10 років тому. Щороку ініціативні співробітники запорізьких підприємств Метінвест збиралися разом на суботники, зариблення та висадку молодих дерев у місті. Не обійшлося без традиційної акції й у 2021 році. Ювілейну ініціативу відзначили масштабним суботником на береговій лінії Дніпра та висадкою дерев.

За 10 років під час акції у Запоріжжі висаджено близько 1800 дерев, зібрано понад 180 тонн сміття, у Дніпро випущено близько 190 тисяч особин риби, встановлено 8600 нерестових площ, 30 плавучих гнізд та 30 годівниць для птахів. За цей час у акції взяло участь близько 9700 запорожців.

А навесні 2021 року запорізькі підприємства Метінвесту взяли участь у всеукраїнській акції «Озеленення планети». Так, у квітні волонтери Метінвесту висадили у Заводському районі Запоріжжя 400 саджанців верб та лип. На такі заходи учасники зазвичай збираються всією сім’єю – це чудова можливість подати дітям добрий приклад.

«Запоріжсталь» завжди поруч

Одне з найголовніших досягнень комбінату, якого ми прагнемо з року в рік – турбота про співробітників. Як у команди, у нас видався насичений рік. Крім виробничих перемог, ми також завойовували і спортивні.

Щорічно співробітники комбінату беруть участь у спортивних корпоративних змаганнях Metinvest Steel Games. У 2021 році сталеві ігри проходили в Запоріжжі, і це, напевно, додало нашим спортсменам сил. Запоріжсталівці здобули найбільшу кількість нагород: три золоті медалі у гирьовому спорті, настільному тенісі та волейболі, три бронзові медалі у легкій атлетиці, баскетболі та шахах.

Головний приз змагань запоріжсталівцям вдалося завоювати у загальному заліку з усіх дисциплін. За кількістю набраних балів “Запоріжсталь” посіла перше місце і стала володарем кубка чемпіонів Metinvest Steel Games – 2021.

Ми не лише займалися спортом самі, а й підтримували найкращих спортсменів Запорізького краю. 2021 року «Запоріжсталь» виділив фінансування для виплати стипендій дев’яти запорізьким спортсменам. Двоє з них – легкоатлетки Катерина Клімюк та Анастасія Бризгіна – виступили на Літніх Олімпійських іграх 2020-2021 у Токіо. Також стипендіатами «Запоріжсталі» у 2021 році стали три легкоатлети – майстри спорту Олексій Касьянов, Ганна Гацько-Федусова, Вікторія Ратнікова, а ще чемпіон Європи зі спортивної гімнастики серед юніорів Радомир Стельмах та титулований шашист Богдан Панченков .

Спорт – не єдиний наш талант. Співробітники “Запоріжсталі” відкривалися з нового боку всьому Запоріжжю завдяки шоу талантів Steel Talents, яке стартувало у 2021 році. Шоу приурочено до 15-річчя гурту Метінвест та стало справжнім святом. Участь у конкурсі взяли понад 250 співробітників запорізьких підприємств Метінвесту та талановитих студентів запорізьких вузів.

Протягом усього року запорожці виступали не лише у ролі глядачів, а й народного журі. У двох півфіналах запорожці визначали найкращого учасника – володаря симпатій глядачів. Святкові концерти з підбиттям підсумків півфіналів відбулися у рамках святкування 15-річчя компанії Метінвест, а також під час святкового ефіру на головному запорізькому телеканалі TV5, який був присвячений 88-му дню народження комбінату «Запоріжсталь». Фінал конкурсу підвели на Новий рік у святковому ефірі телеканалу TV5.

На цьому добрі події 2021 року не закінчуються. Є ще одне, важливе для нас свято – День Незалежності України. До 30-ї річниці незалежності та Дня державного прапора комбінат «Запоріжсталь» Групи Метінвест встановив національний прапор на вантовому мості в Запоріжжі, який будувався цього року в рамках державної програми «Велике будівництво».

Величезний прапор розташували на пілоні мосту на найвищій точці над р. Дніпро – за 95 метрів від поверхні води.

Кожен рік переслідує нас труднощами та радощами. Цей рік, озираючись на все виконане, ми можемо вважати успішно завершеним. У чому секрет нашого успіху? Ми концентруємось тільки на хорошому, і цей матеріал – квінтесенція позитивних подій 2021 року. Новий 2022 рік ми зустрічаємо з новими цілями та новими силами. 2022-й, не підкачай!

Menu