Чим запам’ятався 2020 рік і як він пройшов для «Запоріжсталі»

У соцмережах гуляє малюнок: дівчинка – руки в боки, губки сердито надуті, брови насуплені. Поруч з нею закреслена цифра «6» і зверху дописана «5». Дівчинка каже: «Цей рік не рахується, тому що він поганий».

На жаль, не можна викреслити з нашого життя погані або невдалі дні, і вже тим більше – рік. Без перебільшення, минулий рік приніс чимало поневірянь і злигоднів у всьому світі: несправедливості і невизначеності, війни і стихійні лиха. Але правила бал в 2020 році справжня королева бід – пандемія COVID-19. Тільки безпосередньо через коронавирусной хвороби в світі померло майже два мільйони людей в світі.

Журнал Time назвав 2020 рік найгіршим у сучасній історії США, не в останню чергу – в зв’язку з пандемією, і розмістив на обкладинці перекреслений напис «2020». Укладачі англійського словника Collins обрали «локдаун» словом року. А найпопулярнішим пошуковим запитом в Google стало слово coronavirus.

Проте, людство усвідомило, наскільки вразливе перед обличчям такого роду небезпеки, і навчилося об’єднуватися, допомагати ближньому. Ми навчилися ще більше цінувати те, що наші рідні і близькі живі і здорові. І стали по-справжньому радіти живому спілкуванню, а не через листи, чати і відеозв’язок. Ще ми навчилися бути вдячними: лікарям і медсестрам, вчителям і водіям громадського транспорту, які робили неможливе кожен день.

А що пам’ятного відбулося у нас на комбінаті? Давайте згадаємо разом.

«Запоріжсталь» у 2020 році

У 2020-му продовжилась найбільша за останні 10 років світова криза в металургії. Пандемія і подальший локдаун серйозно погіршили ситуацію в українській металургії: впали попит на зовнішніх і внутрішньому ринках і ціни на продукцію. Негативний вплив на галузь зробило і посилення заходів протекціонізму в світі. За оцінками аналітиків, металургійна галузь в Україні в минулому році втратила більш ніж півмільярда доларів.

Важким минулий рік був і для «Запоріжсталі» – ми увійшли в 2020 рік в умовах економічної кризи, яка була викликана обвалом на зовнішніх ринках – і попиту, і металлопотребления в тому числі. Однак, попит на напівфабрикати і чушковий чавун на ринках зберігався, і завдяки своїй гнучкості комбінат зумів перебудувати виробничий ланцюжок, що допомогло утримати обсяги його виробництва на рівні запланованого бізнес-плану і не допустити жодного зриву на замовлення споживачів.

Як на «Запоріжсталиі боролись з COVID-19

В Україні карантин через пандемію коронавирусної хвороби ввели з 12 березня. Тоді ж комбінат «Запоріжсталь» почав боротьбу з COVID-19. Створений на підприємстві оперативний штаб по боротьбі з коронавірусом на підставі рекомендацій ВООЗ і МОЗ України розробив і впровадив ряд заходів, які дозволили максимально захистити колектив від сплеску пандемії і знизити загрозу для запоріжсталівців.
«Криза в металургії істотно погіршує пандемія. У цей час ми повинні зосередити свої зусилля на тому, щоб зберегти колектив і наші робочі місця, наш комбінат. Говорячи про спільні зусилля, я говорю не тільки про заходи, розроблені керівництвом комбінату, а й про неухильне їх дотримання всіма працівниками підприємства, без винятків. Зараз як ніколи важливо показати, як ми вміємо працювати в команді – і в рішенні виробничих завдань, і в протидії пандемії», – підкреслив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.
Були скасовані відрядження і всі масові заходи, в тому числі підсумкові робочі збори, а наради почали проводити в онлайні. Адміністративний персонал був переведений на віддалену роботу, а запоріжсталівці-виробничники забезпечені засобами захисту: масками, рукавичками, дезінфікуючими засобами для обробки рук – все це комбінат придбав з перших днів карантину, незважаючи на пануючий тоді ажіотаж на ці товари на ринках.
Особливу увагу на комбінаті приділили багаторазовим вимірами температури тіла: на прохідних, перед початком зміни і під час робочого дня. До речі, на прохідних температуру заміряє автоматика: якщо співробітник не надів маску або у нього підвищена температура, це відобразиться на екрані терміналу, і пройти на комбінат співробітник не зможе. Всього на підприємстві 12 таких терміналів. Інвестиції в придбання комплексу обладнання склали близько 465 тис. гривень.

 

Також комбінат закупив рециркулятор для знезаражування повітря в медпунктах, основних прохідних і столових.

Крім цього, суттєво підвищена частота прибирання побутових приміщень, кабінетів, їдалень буфетів, корпоративного транспорту із застосуванням дезінфікуючих засобів.

У той час, як в країні обмежили пасажирські перевезення, комбінат подбав про те, щоб запоріжсталівці могли добиратися додому корпоративними автобусами. Зокрема, були організовані приміські маршрути (Вільнянськ, Кушугум, Балабине і Матвіївка).

Щодня понад 60 автобусів забезпечували понад 230 рейсів, доставляючи на комбінат більше 2000 співробітників. Щоденний пробіг корпоративних автобусів перевищував 4500 км.

Крім того, варто відзначити, що незважаючи на складний рік, комбінат продовжує виплачувати заробітну плату в повному обсязі всім своїм співробітникам, а в разі захворювання співробітників COVID-19 забезпечує всім необхідним для ефективного лікування, і також компенсує їм витрати на діагностику і лікування від COVID -19 в рамках діючих корпоративних програм добровільного медичного страхування.

Виробництво

Складна ситуація на ринках металопродукції позначилася і на «Запоріжсталі». У порівнянні з 2019 роком, в 2020-м знизилася виплавка сталі (-5,5%) і випуск прокату (-4,3%), але на 2,5% зросло виробництво чавуну.

Проте, в 2020 році рік комбінат освоїв виробництво восьми нових видів гарячекатаного і холоднокатаного прокату.

«У 2020 році ми робили ставку на дисципліну виконання замовлень і на поліпшення роботи з клієнтами, згідно з якою основним напрямком є ​​поліпшення якості продукції та виготовлення нових видів, за бажанням споживача. В 2021 році зупинятися на досягнутому не будемо: «Запоріжсталь» планує освоїти виробництво ще семи нових видів продукції», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

У 2020 році комбінат продовжив вдосконалення якісних характеристик освоєного холоднокатаного рулонного прокату марки DX51D для оцинкування на «Юністілі», а також гнутого профілю. Комбінат освоїв виробництво холоднокатаного рулону марки DC01 для групи Marcegaglia (Великобританія) в повній відповідності з вимогами європейських стандартів за якістю.

Сумарно в 2020 році «Запоріжсталь» відвантажив 20 тис. тонн нової продукції.

Модернізували виробничі потужності

Однак комбінат продовжив вкладати в модернізацію виробничих потужностей. У січні фахівці управління залізничного транспорту ремоторизували шостий локомотив в рамках програми модернізації локомотивного парку. На модернізацію тепловоза комбінат направив 7,4 млн гривень.

У березні на комбінат надійшли два залізничних крана вантажопідйомністю 25 і 80 тонн. Інвестиції в придбання вантажопідйомної техніки склали близько 62 млн гривень.

Уже в квітні комбінат ввів в експлуатацію новий рудно-грейферний перевантажувач виробництва Новокраматорського машинобудівного заводу. Перевантажувач змінив свого попередника на ділянці рудного двору доменного цеху, де агрегат задіяний в усередненні штабеля для аглодоменного виробництва. Інвестиції підприємства в обладнання – близько 180 млн гривень.

А ще в цьому році на «Запоріжсталі» з’явився новий фронтальний навантажувач LiuGong для доменного виробництва. Інвестиції склали близько 2 млн гривень.

Також в рамках програми оновлення основних фондів реалізовано проекти по установці стаціонарних газоаналізаторів на доменні печі № 2 і 5, впроваджено проект автоматизації агломашин № 1-3, проект установки приладів контролю вмісту СО і СО2 в відведених газах котлоагрегату № 5, придбано чугуновозні ковші з лафетами , спектрометри емісійної моделі, газоаналізатори і інше.

Значний внесок у розвиток комбінату вносять працівники комбінату. У 2020 році 1150 запоріжсталівців взяли участь в системі подачі пропозицій. Вони подали понад 1300 пропозицій, близько 650 з яких були успішно впроваджені у виробництво. Очікуваний економічний ефект від їх реалізації складе більше 60 мільйонів гривень на рік.

Захист навколишнього середовища

«Запоріжсталь» прагне забезпечити сучасне і екологічно чисте виробництво на підприємстві, використовуючи кращі світові практики.

Раніше комбінат реалізував різноспрямовані проекти екологічної модернізації для поліпшення якості повітря (модернізація і будівництво нових аспіраційних систем в агломераційному і доменному цехах), зниження навантаження на водний басейн (будівництво нової травильної лінії з установкою регенерації травильних розчинів) і грунт (установка комплексів з переробки відходів металургійного виробництва). В цілому на екологізацію виробництва з 2012 року «Запоріжсталь» направив понад 15 млрд гривень.

За системність екомодернізаціі згідно з принципами сталого розвитку в кінці листопада 2020 ПАТ «Запоріжсталь» було відзначено нагородою «ЕКОтрансформація».

Чимало роботи в сфері охорони навколишнього середовища зроблено і в 2020 році.

Підписали екологічні меморандуми з владою

Свої наміри продовжувати екологічну модернізацію виробництва комбінат «Запоріжсталь» закріпив в меморандумі з Запорізькою облдержадміністрацією про співпрацю в сфері з екології.

«Вирішення питань, пов’язаних з екологічною ситуацією в регіоні, є важливим для всіх нас. «Запоріжсталь» довгий час системно веде комплексну роботу щодо зниження впливу на навколишнє середовище. Меморандумом, в якому вказані конкретні екологічні заходи комбінату, ми закріпили намір продовжувати екологічну модернізацію виробництва і готовність інвестувати в поліпшення стану навколишнього середовища в Запорізькому регіоні», – підкреслив Олександр Мироненко на підписанні Меморандуму.

Програма заходів включає в себе десять екологічно орієнтованих рішень для виробництва «Запоріжсталі». Деякі з них комбінат вже виконує: зокрема, «Запоріжсталь» приступив до будівництва додаткових аспіраційних систем очищення газів, що відходять від місць вивантаження агломерату з хвостових частин агломашин. Отримає продовження і проект по ремоторизації локомотивів підприємства. У доменному цеху «Запоріжсталь» реконструює аспірації ДП № 2 і 4, виконає капітальний ремонт ДП № 5 і реконструкцію аспірації домни.

Також в 2020 році підписано новий меморандум між Запорізькою міською радою та «Запоріжсталлю» про спільні дії в сфері поліпшення стану навколишнього середовища. Меморандум містить реальні заходи по скороченню впливу виробництва на місто.

Пилити буде менше

У 2020 році на доменних печах № 2, 3, 4 «Запоріжсталі» були встановлені додаткові укриття приймальні воронки засипних апаратів. Фахівці комбінату розробили, виготовили і встановили додаткові захисні конструкції приймальних воронок на найвищих точках (+80 м) кожної з доменних печей, які допомогли значно скоротити запилювання при завантаженні шихти в печі і поліпшити роботу аспіраційних систем. Одна додаткова захисна конструкція, встановлена ​​на найвищій точці домни, важить близько 3 тонн.

«Кожне укриття допомагає аспірації доменних печей бути більш ефективними з уловлювання пилу. По суті, це бар’єри, які вловлюють ще більше пилу і повертають її назад у виробництво», – зазначає Генеральний директор комбінату Олександр Мироненко.

Очищеного повітря – в півтора рази більше

Одним з додаткових зобов’язань, які комбінат «Запоріжсталь» взяв на себе для зниження навантаження від власного виробництва на навколишнє середовище, стало будівництво аспіраційних систем на хвостових частинах аглофабрики. Інвестиції в проект – близько 235 млн гривень.

Існуючу систему аспірацій кожної з шести агломашин вдосконалять двома рукавними фільтрами, які збільшать обсяг очищуваного від хвостових частин повітря в 1,5 рази з 1 600 000 до 2 400 000 м³ / год. Під час вивантаження готового агломерату на транспортувальні стрічки пил уловлюватиметься і повертатися назад у виробництво в якості шихти.

«Черговий етап екологічної модернізації аглофабрики дозволить додатково знизити навантаження на навколишнє середовище. Важливо розуміти, що раніше 80% всіх викидів підприємства утворювалися на аглофабриці. Після її повної модернізації ми досягли сучасних європейських екологічних стандартів при виробництві агломерату, істотно знизивши запилювання», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Основне газоочисне обладнання для проекту поставляє найбільший український виробник – Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», Тягодутне обладнання – компанія Reitz India, системи автоматики Siemens VAI будуть встановлені українською компанією «ALD інжиніринг та будівництво».

Громадську ініціативу «Врятуємо Дніпро разом!» провели в дев’ятий раз

Громадська екологічна ініціатива «Врятуємо Дніпро разом!» проходить дев’ятий рік поспіль за підтримки комбінату «Запоріжсталь». З 2012 року майже десять тисяч ініціативних запоріжсталівців і небайдужих городян висадили близько 1600 дерев, зібрали понад 130 тонн сміття, випустили в Дніпро близько 190 тисяч особин риби, встановлено 8600 нерестових площ, 30 плаваючих гнізд і 30 годівниць для птахів.

У 2020 році працівники комбінату і жителі міста висадили 200 дерев на березі Дніпра вздовж Набережної магістралі.

ВІДЕО:

А на Хортиці молодіжний актив комбінату «Запоріжсталь» спільно з Національним заповідником «Хортиця» висадив нову алею з 500 сіянців дуба. На території берегоукріплення Дніпра в Заводському районі міста волонтери запорізьких підприємств Метінвесту висадили 100 лип.

ВІДЕО «ВРЯТУЄМО ДНІПРО РАЗОМ – 2020»

Крім цього, в жовтні співробітники запорізьких підприємств Метінвесту взяли участь у всеукраїнській акції «Мільйон дерев за 24 години». Співробітники підприємств висадили 350 молодих верб і кленів на лінії берегоукріплення в Заводському районі Запоріжжя.

ВІДЕО АКЦІЯ МІЛЬЙОН ДЕРЕВ ЗА 24 ГОДИНИ

Підтримка та розвиток місцевої спільноти

«Запоріжсталь» розвивається і допомагає розвиватися місцевій громаді. Це дозволяє зробити якість життя запорожців краще і зберегти талановитих фахівців, що працюють на комбінаті.

Допомагаємо в боротьбі з епідемією

Медична система в країні перебуває під величезним навантаженням. Лікарі та медсестри працюють не покладаючи рук. Але рук цих, на жаль, не скрізь і не завжди вистачає для допомоги хворим на коронавірусну інфекцію, як і спеціального обладнання для лікування.

Зокрема, як розповіла заступник голови Запорізької ОДА Олена Теряєва, всього в лікарнях області 362 ліжко-місця, які централізовано обладнані киснем, ще 628 койко-місць забезпечені мобільними концентраторами. Незабезпеченою в цьому плані залишалася найголовніша лікарня області, в якій лікуються пацієнти з коронавирусною інфекцією – обласна інфекційна лікарня.

Тому в листопаді комбінат «Запоріжсталь» спільно з Фондом Ріната Ахметова і Метінвестом виступили з ініціативою побудувати на території Запорізької обласної інфекційної лікарні кисневу станцію. Вона повинна забезпечити киснем 172 койко-місць. Також комбінат зробить розводку кисню до 104 койко-місць для пацієнтів лікарні. Соціальні інвестиції комбінату в посилення медичної бази лікарні в боротьбі з COVID-19 складуть 6 млн гривень.

Установка кисневої станції та монтаж розводки кисню в палати Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні пройде поетапно: «Запоріжсталь» забезпечить проектно-кошторисну документацію для установки кисневої станції та монтажних робіт з протягування киснепроводів, а також постачання і налагодження кисневого обладнання – модульних газифікаторів об’ємом 5 м³ кожний .

«Ми тісно співпрацюємо з обласним штабом по боротьбі з розповсюдженням коронавирусної інфекції. Наше рішення виділити кошти для придбання нової кисневої станції та проведення всіх робіт з розведення кисню до лікарняних ліжок викликана нагальною потребою людей, які хворіють COVID-19 і страждають від нестачі кисню в процесі лікування. Ситуація сьогодні диктує всім без винятку, без консолідації зусиль і ресурсів медиків, бізнесу і влади цю пандемію складно перемогти», – підкреслив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Монтажно-будівельні роботи почалися в грудні 2020 року. Запрацювати станція повинна вже до середини січня цього року.

Також для того, щоб забезпечити стабільність наповнення місцевих і державного бюджетів, а також підвищити ефективність заходів щодо боротьби з вірусом COVID-19, в минулому році комбінат «Запоріжсталь» разом з іншими підприємствами Метінвесту тимчасово відмовилися від податкових канікул.

Відзначимо, що з самого початку пандемії COVID-19 «Запоріжсталь» і Метінвест спільно з Фондом Ріната Ахметова надають допомогу запорізькому центру охорони здоров’я: медики отримали від Фонду Ріната Ахметова 15 апаратів ШВЛ, 34 тисячі експрес-тестів і десятки тисяч засобів захисту від COVID-19.

Взяли участь в археологічній експедиції

У листопаді за фінансової підтримки «Запоріжсталі» на о. Хортиця пройшла підводна археологічна експедиція. З дна Дніпра підняли сухопутний артилерійський лафет XVII-XVIII століть. Археологічна знахідка унікальна в своєму роді і не має аналогів в Україні.

Старовинний артилерійський лафет був виявлений в р. Дніпро неподалік від села Біленьке Запорізької області відомим археологом, завідувачем відділом реставрації Національного заповідника «Хортиця» Валерієм Нефьодовим. 22-23 листопада 2020 року, за фінансової підтримки «Запоріжсталі», членами експедиції Національного заповідника «Хортиця», водолазами і співробітниками ГУ ГСЧС України в Запорізькій області, проводилися підводні археологічні роботи на глибині близько 10 метрів.

Артилерійський лафет є кований залізом дерев’яний каркас, призначений для закріплення ствола гармати вагою близько 2-3 тонн. Довжина лафета становить 4,4 м, ширина – 2,3 м. На корпусі артефакту присутні різні оковки, шплінти, гальмівні елементи для наведення зброї.

Історики припускають, що лафет служив опорою для потужної облогової гармати калібром до 32 фунтів і міг використовуватися у військових козацьких походах в 1730-х роках. Відзначимо, що за всю історію підводних досліджень Хортиці раніше не було знайдено жодного подібного артефакту. Дана знахідка унікальна не тільки для Запоріжжя, а й для всієї України, одиниці подібних пам’яток зберігаються в музеях світу. Після підняття історична знахідка пройде масштабну реставрацію і подальшу консервацію.

«Запоріжжя неможливо уявити без його славної історії, тому що вона – основа самоідентифікації нації. Підтримка історичних досліджень рідного краю дуже важлива, тому «Запоріжсталь» профінансував експедицію і допоміг отримати вкрай цінний історичний артефакт – лафет 17-18 століття. Минуле ховає багато невідомого і кожне відкриття істориків рідного краю наближає нас до розуміння наших предків і кращого розуміння себе», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Подарували рятувальникам пожежну машину

У квітні до Дня рятувальника України комбінат передав державноій пожежно-рятувальній частині № 29 сучасну пожежну автоцистерну на базі шасі MAN. На придбання нової пожежної техніки комбінат направив 4,3 млн гривень.

«Рятувальник – мужня і важлива професія. Пожежні завжди стоять на сторожі нашої безпеки і першими приходять на допомогу, що особливо важливо для металургії – галузі, пов’язаної з вогнем. Ми повинні підтримувати їх і не додавати роботи, діючи злагоджено і безпечно на виробництві», – підкреслив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Пожежна машина – перший новий автомобіль в пожежній частині за останні 20 років. Ємність нової автоцистерни в 2,5 рази більше, ніж у її попередників, і становить близько 5 тонн води і 500 літрів піноутворювача. Машина укомплектована зручними багатофункціональними пожежними стволами комбінованого типу і насосною установкою, які забезпечують дальність викиду струменя до 30 метрів у висоту при продуктивності 60 літрів в секунду. Все це дозволяє максимально оперативно локалізувати і загасити займання.

Привітали ветеранів …

У травні комбінат привітав 250 ветеранів Запоріжжя – учасників бойових дій і трудівників тилу з 75-ми роковинами перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. До Дня Перемоги ветерани отримали подарунки від запоріжсталівських металургів: святкові продуктові набори, комплекти постільної білизни. До пам’ятної дати учасникам бойових дій, інвалідам та учасникам Другої світової війни, в’язням концтаборів, членам сімей загиблих також надано матеріальну допомогу.

… і вихованців інтернатів

Запоріжсталівці привітали з Днем святого Миколая та наступаючим Новим роком більше 600 підопічних центру соціально-психологічної реабілітації дітей, вихованців обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко», шкіл-інтернатів «Світанок» і «Оберіг».

Діти отримали від металургів солодкі подарунки до Дня святого Миколая і до Нового року.

«Зазвичай вихованці підшефних установ зустрічали День святого Миколая на театралізованій виставі в ДК металургів, а до Нового року запрошували нас в гості на свої душевні концерти. Пандемія відняла у нас можливість відвідувати дітей, але традиціям підтримки ми не змінюємо. Тому допомагаємо установам протягом року і даруємо солодкі подарунки до найбільш очікуваним дітлахами свят», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Молодь комбінату двічі відвідала установи – напередодні Дня святого Миколая і напередодні Нового року – і передала маленьким запоріжцям частування.

Комбінат традиційно надає підтримку підшефним закладам, направляючи щорічно на ці цілі близько 500 тис. гривень.

Допомогли потренуватися в Туреччині запорізьким дітям-спортсменам

Як і в минулому році, комбінат фінансово підтримав запорізький регіональний центр «Інваспорт». Вихованці центру змогли пройти оздоровчо-тренувальний курс в оздоровчому комплексі в Туреччині.

Група плавців – вихованців «Інваспорту» в супроводі кваліфікованих тренерів пройшла курс тренувань і оздоровчих процедур напередодні чемпіонату України з плавання на відкритій воді і в басейні. Тренування проходили в 50-метровому олімпійському басейні і в спеціально обладнаній зоні для запливів на відкритій воді.

Нагадаємо, «Запоріжсталь» з 2015 року надає підтримку Запорізькому регіональному центру «Інваспорт», де тренуються спортсмени-паралімпійці, в поліпшенні матеріально-технічної бази, а також організації тренувального процесу і оздоровчих заїздів. За цей період комбінат надав підтримку «Інваспорту» в обсязі близько 1 млн гривень.

Подарували запорізьким школам інтерактивні дошки

До початку навчального року «Запоріжсталь» передав 28 підшефним навчальним закладам Запоріжжя інтерактивні дошки та засоби індивідуального захисту від COVID-19, витративши на ці цілі близько 800 тисяч гривень.

З нагоди Дня знань від усього колективу ПАТ «Запоріжсталь» Генеральний директор Олександр Мироненко вручив школам інтерактивні дошки та комплекти для профілактики COVID-19 – захисні щитки для вчителів і дезінфікуючі засоби.

«Карантинний режим вніс свої корективи в свято Першого дзвоника, але не змінив наших цілей як соціально відповідального бізнесу. Компанія Метінвест і комбінат «Запоріжсталь» традиційно надають допомогу нашим підшефним школам в оновленні класів, а також організації безпечного навчального процесу», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Турбота про співробітників

«Запоріжсталь» забезпечує близько 13 тисяч робочих місць в Запоріжжі і є одним з найбільших роботодавців міста та, мабуть, одним з кращих. Комбінат надає співробітникам справедливі умови праці, професійне зростання і турботу про їх благополуччя.

Кращий колективний договір за підсумками 2019 року

У листопаді 2020 року колективний договір «Запоріжсталі» за підсумками 2019 року визнано найкращим серед підприємств Запорізького регіону з чисельністю співробітників понад 10 тисяч. Диплом і пам’ятний знак за перемогу в рейтингу Запорізької обласної ради профспілок серед підприємств і установ області Генеральному директору «Запоріжсталі» Олександру Мироненко вручили Президент ЗОСПП «Потенціал» Олександр Головко та голова Запорізького обласного комітету профспілки металургів і гірників України Валерій Сєдов.

У 2019 комбінат повністю виконав всі гарантії щодо медичного обслуговування, оздоровлення працівників, підтримки ветеранів, виплати всіх видів матеріальної допомоги, надання адресної допомоги соціально незахищеним категоріям населення, які пов’язані з підприємством. Загальна сума витрат комбінату на виконання гарантованих соціальних зобов’язань колективного договору склала більше 400 млн гривень.

Соціальний пакет «Запоріжсталі» традиційно залишається найбільш широким серед всіх підприємств галузі в Запорізькому регіоні. Комбінат профінансував пільгове оздоровлення працівників, їх сімей та ветеранів підприємства в здравницях України. У 2019 на ці цілі комбінат виділив 24 млн гривень.

Витрати підприємства на медичне обслуговування співробітників в лікувальних установах Запоріжжя, а також на медикаментозне забезпечення процесу лікування склали понад 17 млн ​​гривень.

На реалізацію індивідуального соціального пакету «Мій вибір» з жовтня 2018 року по жовтень 2019 року комбінат направив понад 62 млн грн. Найбільш затребуваними у запоріжсталівців були опції медичного страхування, оплати мобільного зв’язку, спортивні абонементи, а також програми дозвілля для дітей.

Пріоритетним для підприємства залишається створення гідних умов праці та робочого побуту. У 2019 комбінат виділив понад 70 млн гривень для ремонту приміщень за програмою «Робочий побут». Середня заробітна плата по комбінату за рік зросла більш ніж на 25% і продовжує утримувати лідируючі позиції в галузі.

Одним з основних напрямків соціальної політики комбінату є робота з молоддю, спрямована на адаптацію, професійне зростання і розвиток співробітників. За звітний період молодим сім’ям видано 187 безвідсоткових позик на загальну суму понад 5,5 млн гривень. У 2019 було проведено 96 соціально-культурних заходів, в тому числі огляди, конкурси, конференції, а також волонтерські та екологічні акції.

«Запоріжсталь» продовжив виконання колективного договору і в 2020 році, підведені підсумки за перше півріччя. Колективний договір «Запоріжсталі» містить 124 заходи, на їх виконання в першому півріччі 2020 року комбінат направив близько 200 млн гривень.

«Як відповідальний працедавець, адміністрація виконує свої обов’язки по колдоговору завдяки колективу і стабільній роботі підприємства, незважаючи на всі складнощі, пов’язані з пандемією і економічною кризою», – підкреслив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Зібрали дітей в школу …

Перед початком нового навчального року «Запоріжсталь» та інші підприємства Метінвесту в Запоріжжі допомогли співробітникам зібрати дітей до школи – подарували навчальні комплекти.

На придбання 5 865 комплектів шкільного приладдя підприємства Метінвесту в Запоріжжі направили понад 3 млн гривень.

«Наше основне завдання, незважаючи на всі труднощі, з якими зіткнувся світ в цей складний період, підтримувати стабільну роботу підприємств, виплати і реалізацію соціального пакета, в числі якого – забезпечення дітей співробітників шкільним приладдям. Сподіваюся, що всім учням наші шкільні подарунки зміцнили бажання вчитися і викликали радість», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Через карантин традиційне свято до Дня знань перенесли на наступний рік, тому волонтери – члени молодіжних організацій «Запоріжсталі», «Запоріжкоксу», «Запоріжвогнетрив» і Запорізького ливарно-механічного заводу – організували видачу шкільних наборів в підрозділах підприємств.

… і привітали їх з Новим роком

До новорічних свят «Запоріжсталь», «Запоріжвогнетрив», «Запоріжкокс» і Запорізький ливарно-механічний завод передали подарунки для більш 7300 дітей своїх співробітників. На ці цілі направили понад 4,2 млн гривень.

Крім традиційних солодких подарунків, дітям також передали іграшки від компанії Метінвест. Завчасно серед співробітників було проведено опитування за вибором варіанту подарунка з урахуванням віку і побажань дитини. Під новорічну ялинку діти працівників отримали Толокар, водонепроникні годинники, набори для творчості, сумки мандрівника або бездротові навушники на вибір.

Підтримка молоді

Особлива увага на «Запоріжсталі» приділяється розвитку та підтримці молодих фахівців.

«Щорічно «Запоріжсталь» стає стартовим майданчиком в професію для 200 молодих фахівців. Ми допомагаємо отримати їм не тільки перший досвід, але і створюємо можливості для зростання і розкриття власного потенціалу в компанії Метінвест», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Так, «Запоріжсталь» розробив програму мотивації для молодих співробітників віком до 25 років за підсумками першого року роботи на комбінаті. Молоді фахівці, які відпрацювали свій перший рік на комбінаті, на початку 2020 року одержали одноразову бонус в еквіваленті 400 доларів США.

Також «Запоріжсталь» реалізує комплексну програму професійної орієнтації молоді, забезпечуючи супровід потенційних співробітників з вибору профільної спеціальності в навчальному закладі до повної адаптації в якості молодих працівників на виробництві. Діє Меморандум про співпрацю з національним університетом «Запорізька політехніка» та ЗНУ, згідно з яким Метінвест виплачує стипендії найкращим студентам профільних спеціальностей, спільно з навчальними закладами реалізує практики дуальної освіти, інше. У 2020 році 400 студентів пройшли практику на комбінаті в супроводі наставників – досвідчених співробітників підприємства.

На комбінаті діє ряд мотиваційних програм для молоді: конкурс професійної майстерності, програма «Молоді лідери», науково-технічні форуми, система подачі пропозицій, інші проекти, спрямовані на розкриття потенціалу. Крім того, молоді металурги можуть проявити себе в суспільному житті комбінату, беручи участь в культурно-масових заходах.

Про свята не забували

Пандемії пандеміями, а душі хочеться свята. Згадаймо ж, як «Запоріжсталь» відзначила найзначніші дати в 2020 році.

Міжнародний жіночий день – мабуть, останній урочистий захід в 2020 році, який відбувся на справжній сцені справжнього палацу культури, ще без звичних нині захисних масок на обличчях учасників.

Грамотами Генерального директора і планшетами відзначили 9 кращих робітниць «Запоріжсталі», ще 8 жінок отримали в подарунок грошові сертифікати в відому парфумерну мережу України. Кожна співробітниця комбінату отримала до свята коробку солодощів і грошову премію.

У липні напередодні Дня металурга і гірника на підприємствах відбулися урочисті зустрічі, на яких грамотами підприємств та Компанії, орденами, цінними подарунками та преміями були відзначені 417 працівників.

Замість звичного багатолюдного і масштабного святкування Дня металурга і гірника запорізькі підприємства Метінвесту організували на каскаді фонтанів «Райдуга» масштабне і барвисте шоу дронів. В небо одночасно піднялися 200 дронів, які створювали в небі анімовані масштабні фігури. Подання транслював телеканал TV5.

Крім того, співробітники «Запоріжсталі», «Запоріжвогнетрив» і Запорізького ливарно-механічного заводу стали одними з перших учасників челенджу «Сталь навколо нас», який запустила міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група «Метінвест» до Дня металурга і гірника.

До Дня державного прапора та Дня незалежності України комбінат «Запоріжсталь» розмістив на арочному мосту найбільший національний прапор України в Запорізькій області. Його площа становила 400 м2.

«В якій точці земної кулі не знаходилася б людина, побачивши прапор своєї країни, вона подумки повертається додому, згадує сім’ю і рідних людей. Це позитивний символ, в якому «зашита» самобутність, ідентичність і суверенітет країни. Прапор, встановлений «Запоріжсталлю», символізує об’єднання українців різних релігійних, політичних та інших поглядів під спільним знаменником – любов’ю до батьківщини і бажанням зробити її сильною», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

16 листопада комбінат відзначив своє 87-річчя. Через карантин масові концерти заборонили, тому день народження «Запоріжсталі» відсвяткували онлайн. Напередодні в ефірі запорізького телеканалу TV5 пройшов святковий концерт HappySteelDay, присвячений Дню народження «Запоріжсталі». Генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Олександр Мироненко нагородив кращих працівників підприємства, а також привітав усіх працівників, які в той вечір дивилися ефір.

Що в підсумку?

Як бачимо, випробування, що випали «Запоріжсталі» в 2020 році, комбінат успішно подолав.

За рахунок ефективної роботи по зниженню операційних витрат, реалізації програм енергозбереження та ефективного використання виробничих ресурсів, а також завдяки самовідданій праці кожного співробітника багатотисячного колективу комбінату, вдалося не тільки зберегти, але і модернізувати виробництво, наповнити місцеві бюджети і підтримати місцеву громаду.

Генеральний директор Олександр Мироненко:

– Рік, що минає став для нас свого роду перевіркою. Адже тільки долаючи труднощі, можна побачити, наскільки правильно була обрана стратегія розвитку, наскільки надійна і ефективна наша команда.

Сьогодні ми з гордістю можемо сказати, що «Запоріжсталь» цю перевірку пройшов. Складнощі і перешкоди зробили нас сильнішими. Завдяки спільним зусиллям нам не просто вдалося зберегти комбінат, ми змогли модернізуватися, наповнювати місцеві бюджети, надавати підтримку в розвитку громади.

Ми одними з перших включилися в боротьбу з пандемією і зараз реалізуємо найбільший проект з оснащення обласної інфекційної лікарні життєво важливим кисневим обладнанням.

Все це стало можливим завдяки самовідданій праці кожного в багатотисячному колективі «Запоріжсталі». Ми пишаємося командою і результатами її роботи!

Одним словом, 2020 рік пройшов під знаком «утриматися на плаву» і в цьому році ми отримали для себе дуже багато уроків: навчилися бути більш ефективними, продемонстрували не тільки стійкість, але і вміння приймати будь-які виклики.

Історія «Запоріжсталі» не закінчилася в 2020 році. «Писати» її продовження своєю щоденною працею і внеском в розвиток комбінату – завдання всіх запоріжсталівців. Адже яким буде 2021 рік для комбінату, залежить від кожного співробітника, від його залученості в роботу і прагнення до постійного розвитку і вдосконалення.

Menu