МК «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ДОПОМІГ ВІДНОВИТИ ІСТОРИЧНИЙ ОБ’ЄКТ ЗАПОРІЖЖЯ – ХОРТИЦЬКІ СХОДИ

Наприкінці листопада 2014 р. закінчені роботи з часткової реконструкції унікального архітектурно-ландшафтного об’єкта, розташованого в центрі Хортицького дендропарку, Хортицкіх сходів. На реконструкцію історичної споруди МК «Запоріжсталь» виділив 50 тис. грн в рамках конкурсу “Ми це місто”. Відновлення Хортицкіх сходів, які останні десятиліття були в занедбаному аварійному стані, зробили переможці конкурсу «Ми -це місто!» – ініціативна група співробітників Національного заповідника “Хортиця” (м. Запоріжжя).

Архітектурно-ландшафтний ансамбль «Хортицькі сходи» був побудований в 30-40-х роках 20-го століття і являє собою споруду у стилі класицизму. Хортицькі сходи складаються з 168 сходинок і є одним з основних елементів паркового комплексу. Завдяки своїй історико-культурної цінності, естетичної краси і вдалому місцю розташування (знаходиться в центрі Національного заповідника «Хортиця»), сходи користуються величезною популярністю серед туристів і жителів міста, особливо серед молодят.

Хортицкі сходи сьогодні

На суму виділеного гранту від МК «Запоріжсталь» ініціатори проекту протягом 3-х місяців реконструювали більше двох третин всього об’єкта – оновили архітектурний ансамбль сходів, відновили структурні елементи сходів, оглядовий майданчик, облагородили прилеглу територію, спуски до березової алеї і хвойних насаджень.

Хортицкі сходи: так було раніше

Для збільшення огляду панорами на Дніпро з оглядового майданчика сходи, ініціатори проекту власними силами привели в порядок зелені насадження – видалили поросль, сухостій, провели кронування, обрізку гілок і формувальні стрижки бузку навколо сходи (700 м²), провели розчистку березової алеї. Також, з метою благоустрою на території об’єкта встановлені лавки і ємності для збору сміття.

Хортицкі сходи сьогодні

«Системне співробітництво Національного заповідника «Хортиця» з комбінатом «Запоріжсталь» триває вже багато років, і приносить видимі результати, якими можуть пишається і милуватися жителі міста та його гості. Це культурно-історичний комплекс «Запорізька Січ», козацька пушкарня, а тепер і оновлені «Хортицькі сходи» – улюблене місце кількох поколінь запорожців», – зазначив директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Хортицкі сходи сьогодні

«Всі соціальні проекти, які реалізує «Запоріжсталь» на благо нашого рідного міста, завжди доводяться до свого логічного завершення. Не виняток і Хортицькі сходи -жемчужіна острова Хортиця, яка була в дуже занедбаному стані, а тепер – чиста і доглянута буде радувати запорожців», – зазначив керівник молодіжної організації МК «Запоріжсталь» Сергій Ільченко.

На сьогоднішній день проект реконструкції сходів реалізований на 80%. Частину організатори проекту планують закінчити в наступному році, коли ініціативна група знову подасть заявку на участь у конкурсі «Ми – це місто». Після закінчення робіт ініціатори проекту разом з Національним заповідником «Хортиця» продовжуватимуть дбати про чистоту «Хортицькіх сходів» – проводити суботники з прибирання сміття, ліквідації порослі та сухостою, підрізати дерева і чагарники.

Menu