МК «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ЗАПУСТИВ У РОБОТУ АГЛОМАШИНУ № 1 З ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИМ ГАЗООЧИСНИМ ОБЛАДНАННЯМ

На МК «Запоріжсталь» після масштабної модернізації ввели в дію комплекс нового обладнання – агломашину № 1, високотехнологічну газоочистку з двома потужними електрофільтрами , ексгаустерной відділення і компресорну станцію. Екологічний ефект на рівні 10 % -го зниження викидів пилу і газу в атмосферу від загальної кількості викидів. Обсяг інвестицій в проект становлять 240 млн грн.

Високі екологічні характеристики нового виробничого комплексу гарантовані повною автоматизацією всіх процесів і сучасною системою газовидалення та газоочищення. Система забезпечує концентрацію пилу на виході установки не більше 50 мг/м3, абсорбери сприяють зниженню концентрації SО2 (сірчистого ангідриду) у відхідних газах до 400 мг/м куб, що відповідає європейським нормам. Ефективність нового об’єкта полягає в скороченні викидів пилу на 240 т/рік (порядку 70%), сірчистого ангідриду (SO2 ) – на 206 т/рік (порядку 30%).

«Запуск в роботу агломашини № 1 з новою газоочисткою – знакова подія не тільки для комбінату, але й для всього регіону. Ми реально хочемо змінити екологічну ситуацію в Запоріжжі на краще і цілеспрямовано вкладаємо кошти в сучасне екологічне обладнання», – підкреслив Генеральний директор МК «Запоріжсталь» Ростислав Шурма.

Нова газоочистка включає в себе два абсорбера, газоходи брудного і чистого газів, систему контролю і моніторингу вмісту шкідливих речовин у відхідних газах. Електрофільтри газоочисної системи виробляють очищення агломераційних газів сухим способом, що дозволяє повертати назад у виробництво близько 6 тис. т на рік вловлених залізовмісних відходів виробництва і одночасно знижувати викиди пилу в навколишнє середовище. Нова газоочисна система агломашини № 1 комбінату «Запоріжсталь» не має аналогів в Україні.

Модернізація агломашини № 1 з установкою високотехнологічного газоочисного обладнання є одним з основних заходів, включених в «Програму охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки м. Запоріжжя» і в тристоронню угоду між ВАТ «Запоріжсталь», Міністерством екології та природних ресурсів Україна і Запорізькою облрадою.

Наступним етапом екологічної модернізації комбінату стане будівництво аналогічної газоочисної установки агломашини № 2, інвестиції складуть близько 80 млн грн.

Menu