ЗВЕРНЕННЯ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ МК “ЗАПОРІЖСТАЛЬ” ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПЕТРА ПОРОШЕНКА ТА КЕРІВНИКІВ УКРАЇНИ

Президенту України Порошенку П.О.

Копія: Прем’єр-міністру України Яценюку А.П.

Голові Верховної Ради Турчинову О.В.

Голові Служби безпеки України Наливайченку В. О.

Генеральному прокурору України Яремі В. Г.

Міністру внутрішніх справ України Авакову А. Б.

Раді національної безпеки і оборони України

Шановний Петро Олексійовичу!

Шановні керівники України!

Трудовий колектив ВАТ «Запоріжсталь» звертається до Вас із відкритим листом, в якому просить в терміновому порядку розібратися і вжити заходів щодо недопущення в подальшому блокування радикальними елементами роботи ВАТ «Запоріжсталь», через що багатотисячний трудовий колектив може втратити роботу, а в Запорізькій області може статися соціальний колапс.

Інформуємо Вас, що 15 жовтня 2014 агресивно налаштована група осіб у масках із символікою Правого Сектору заблокувала транспортні артерії ВАТ «Запоріжсталь». Протягом 4 годин співробітникам комбінату і підрядних організацій було ускладнено доступ до їхніх робочих місць, перервано постачання обладнання та сировини, що загрожувало виробничому процесу ВАТ «Запоріжсталь».

18 жовтня 2014 на ВАТ «Запоріжсталь» знову відбулася чергова спроба блокування роботи комбінату з боку кримінальних елементів із символікою Правого Сектору. Близько 10 години ранку агресивно налаштовані невідомі люди спортивної зовнішності, в масках і з символікою Правого Сектору намагалися прорватися через основні прохідні комбінату «Запоріжсталь» з метою блокування роботи підприємства. При цьому жодних вимог ВАТ «Запоріжсталь» висунуто не було. Спробу прориву припинили співробітники служби безпеки комбінату.

Спроби блокувати і зупинити роботу ВАТ «Запоріжсталь» загрожують економічній і національній безпеці України. Комбінат “Запоріжсталь” входить до трійки найбільших експортерів України. Не можна допустити припинення надходжень валютної виручки в Україну від реалізації продукції комбінату, це відчує на собі кожен українець, це буде відчутно в кожному місті України.

Протиправні дії радикальних сил відносно ВАТ «Запоріжсталь» нічим не відрізняються від дій терористів по знищенню промисловості в Донбасі і фактично є внутрішньою диверсією в регіоні, де забезпечені мир і стабільність. Тим самим перешкоджають, ритмічній роботи підприємства, яке робить величезний внесок у розвиток економіки Запорізького краю та країни, а також виділяє кошти на озброєння армії, екіпірування воїнів, нарахування заробітної плати, пенсій та реалізацію соціальних програм.

Запорізька область – один з ключових регіонів України. Тут зосереджені провідні підприємства гірничо-металургійного комплексу, найбільша атомна електростанція Європи, провідні машинобудівні підприємства України. ГМК є ключовим для української економіки – це експортно-орієнтована галузь, основне джерело надходження валюти в нашу країну. «Запоріжсталь» одне з небагатьох підприємств в гірничо-металургійному комплексі України, яке благополучно працює. У 2013 році комбінат сплатив до бюджетів усіх рівнів понад 1 мільярд гривень податків. Комбінат «Запоріжсталь» забезпечує роботою 15 000 запоріжців, платить до бюджету держави понад 100 мільйонів гривень щомісяця, інвестує в соціальну інфраструктуру Запоріжжя та Запорізької області.

ВАТ «Запоріжсталь» навіть у дуже складній ситуації, в якій на сьогоднішній день перебуває економіка країни, продовжує масштабні проекти з екологічної модернізації виробництва. З серпня 2012 р. в екологічну модернізацію комбінату інвестовано понад 250 млн доларів. Побудовано і введено в експлуатацію систему газоочищення на агломашині №1, активно будують систему газоочищення на другій агломашині. Програма подальшої модернізації комбінату передбачає послідовну реконструкцію систем газоочищення агломашин №3 – №6, що дозволить на кожній з них знизити викиди в атмосферу пилу і газів на рівні 10% від загальних викидів комбінату. Інвестиції в проект – 70 млн доларів. Завершено реконструкцію доменної печі №4 з сучасною системою аспірації ливарного двору і підбункерного приміщення, вводиться в експлуатацію прокатне обладнання, яке на 83% зменшує викиди парів сірчаної кислоти, і повністю ліквідує викиди в Дніпро від цеху холодної прокатки №1. В перспективних планах ВАТ «Запоріжсталь» – будівництво конвертерного цеху. Це дозволить знизити валові викиди в атмосферу і скоротити споживання природного газу. Загальний бюджет проекту – близько 1,5 млрд доларів.

Екологічна модернізація вимагає великих інвестицій. Хто буде інвестувати в комбінат, коли його роботу блокують радикальні елементи? Ми готові вести відкритий, конструктивний діалог з усіма сторонами, які дійсно зацікавлені покращити стан навколишнього середовища, готові продовжити практику успішного вирішення екологічних проблем за підтримки громадськості на користь Запоріжжя, готові порушити актуальні питання й показати всім зацікавленим сторонам, як «Запоріжсталь» вирішує екологічні проблеми уже сьогодні і які перспективні плани комбінату в цьому напрямку. Ми готові звітувати про кожний пункт Тристоронньої угоди з екології, укладеної між Міністерством екології України, Запорізькою облрадою та комбінатом. Однак, замість діалогу відбувається прямий тиск на комбінат шляхом блокування його роботи і прямих загроз життю і здоров’ю співробітників підприємства.

Європейське співтовариство стурбоване ситуацією навколо комбінату. 17 жовтня 2014 р. за ініціативи міжнародної організації ОБСЄ, в рамках діяльності з моніторингу ситуації в східних областях України, на комбінат з робочим візитом прибули представники місії ОБСЄ Бьорн Фуннемарк (Норвегія) і Філіппо Ді Даніелі (Італія). Комісари ОБСЄ провели робочу зустріч із керівництвом комбінату з метою розслідування подій щодо спроби блокування роботи ВАТ «Запоріжсталь», що відбулися 15 жовтня 2014 року. За словами членів комісії, вони планують відобразити дану ситуацію у своєму звіті.

За фактом блокування підприємства 15 і 18 жовтня ВАТ «Запоріжсталь» подало заяви до правоохоронних органів, які зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Від імені трудового колективу ВАТ «Запоріжсталь» просимо відреагувати на ситуацію, що склалася, та вжити негайних заходів щодо забезпечення порядку в Запоріжжі, забезпечити об’єктивне розслідування правоохоронними органами інцидентів, що трапилися, притягнути винних до відповідальності згідно чинного законодавства України. Також просимо надати колективу підприємства можливість нормально працювати, оскільки від цього значною мірою залежить безпека життя і здоров’я працівників підприємства та стабілізація ситуації в Запорізькому регіоні.

Від імені трудового колективу ВАТ «Запоріжсталь»

Генеральний директор

ВАТ «Запоріжсталь»

Шурма Р.І.

Голова профспілкового комітету ВАТ «Запоріжсталь»

Анісімов Л.О.

Звернення було прийнято в ході проведення робочих і змінно-зустрічних зборів серед працівників підприємства в кожному структурному підрозділі ВАТ «Запоріжсталь», збори проходили з 20 по 22 жовтня 2014 року.

Menu