ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» ВІДКЛЮЧИЛИ ВІД ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Державний монополіст «Запоріжжяобленерго» відключив ПАТ «Запоріжсталь» від електроенергії, внаслідок заборгованості комбінату за споживану електроенергію в розмірі 140 млн грн., яка виникла через заборгованість держави перед ПАТ «Запоріжсталь» з відшкодування податку на додану вартість у розмірі понад 822 мільйона гривень . Завдяки грамотним технічним діям фахівців комбінату повна зупинка підприємства та аварії не допущені, загрози життю і здоров’ю працівників комбінату немає.

По даній ситуації генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма заявив:

«Ми не можемо допустити повну зупинку комбінату і залишити без заробітної плати колектив підприємства, тому прийняли складне рішення. У шкоду виконанню інвестиційної програми з екологічної модернізації аглофабрики ми зняли з бюджету цього проекту 70 млн гривень для часткового погашення боргу перед «Запоріжжяобленерго». Це ставить під загрозу установку в термін газоочисних систем на агломашинах, але у нас немає іншого виходу: резервних коштів у комбінату не залишилося. У результаті цього платежу електропостачання комбінату відновлено і зараз виробництво працює в штатному режимі. Але це не вирішення проблеми – якщо ситуація з повернення ПДВ кардинально не зміниться, комбінат виявиться в остаточному тупику в найближчі 2 тижні: нічим буде платити заробітну плату людям, не буде коштів на модернізацію виробництва і навіть на поточні ремонти. Склалася патова ситуація, коли державні органи влади знищують працюючі підприємства, з одного боку, вимиваючи у них оборотні кошти неповерненням ПДВ, з іншого – одночасно вимагаючи стовідсоткових оплат послуг держмонополістів».

ПАТ «Запоріжсталь» є найбільшим платником податків України та Запорізької області. Комбінат за підсумками 2014 перерахував до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд грн., а за 10 місяців 2015 року – 2,1 млрд грн.

Menu