ПАТ “ЗАПОРІЖСТАЛЬ” ВІДЗНАЧАЄ ЗНАЧНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДНІПРА І ЗАКЛИКАЄ УРЯД РОЗВИВАТИ РІЧКОВІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ

ПАТ “Запоріжсталь”, один з найбільших платників податків України та Запорізької області, успішно здійснює доставку металопродукції споживачам через Запорізький річковий порт, скорочуючи терміни транспортування і знижуючи витрати на логістику.

Як повідомив директор зі збуту “Запоріжсталі” Володимир Коломієць, відправляючи металопродукцію річковим транспортом, меткомбінат в даний час економить від 2 до 4 доларів на тонні вантажу в порівнянні з витратами на доставку залізничною дорогою. Крім того, підприємство також додатково економить, доставляючи металопродукцію в річпорт не залізничним, а автомобільним транспортом.

– Ми економимо на цьому в три рази: якби ми возили традиційним монополістом – залізницею, то перевезення тонни вантажу коштувала б набагато більше 2 доларів. На сьогодні автомобільним транспортом це коштує в три рази дешевше і швидше “, – констатував Володимир Коломієць.

За його словами, вартість доставки продукції з “Запоріжсталі” в порт Одеси залізничним транспортом в даний час складає близько 15 доларів за тонну, тоді як по Дніпру – на 15% дешевше.

– На сьогодні ще важливим фактором залишається питання навігації. У 2015 році навігація на річці Дніпро склала 302 дня. З урахуванням того, що в цьому році навігація відкрилася в лютому – рекорд для України, то її планований термін складе близько 315 днів, – зазначив директор зі збуту ПАТ «Запоріжсталь».

Разом з тим Володимир Коломієць вважає нелогічною прив’язку зборів на каботажні перевезення до валюти: “вони повинні бути гривневими, ми не повинні всередині України прив’язуватися до валюти”.

Директор зі збуту ПАТ «Запоріжсталь» переконаний, що Україна має унікальний транспортний потенціал довжиною близько 1000 км – річку Дніпро, на якій розташовані 10 портів, і яка протікає через 8 областей, де виробляється 60% ВВП України. При цьому обсяг перевезень по Дніпру в 2015 році склав близько 5 млн тонн, або 0,5% всього обсягу вантажопотоку в країні. Більшу частину вантажопотоку здійснює автотранспорт – 74%, решта – залізничні перевезення, без урахування трубопроводів і авіаперевезень. У той же час в країнах ЄС вантажопотік річковим транспортом становить в середньому 7%, а в таких країнах як Німеччина – 12%, Болгарія – 16% (по річці Дунай).

– Якщо взяти річку Дніпро, то обсяг вантажоперевезень може скласти близько 70 млн тонн – це величезний потенціал. Річкові перевезення – це самий екологічний вид транспорту, це самий конкурентний вид транспорту по відношенню до залізниці, – підкреслив Володимир Коломієць.

Директор зі збуту ПАТ «Запоріжсталь» піддав критиці неувагу уряду до Дніпра як транспортної артерії, на тлі мільярдних вкладень в розвиток авто- і залізниць, а також підтримки морських портів. При цьому він сподівається, що ситуація зміниться після прийняття закону про внутрішній водний транспорт.

– На сьогодні інфраструктура, створена на річці Дніпро, працює понад 50 років. Якщо на неї і далі не звертати увагу, не вкладати кошти, вона з часом просто припинить своє існування, – констатував керівник, закликавши уряд розвивати річкові перевезення, підвищивши конкуренцію і допустивши до них судна під іноземним прапором.

Як повідомляв раніше Генеральний директор ПАТ “Запоріжсталь” Ростислав Шурма, в зв’язку з раннім початком навігації по річці Дніпро в поточному році підприємство скоротить витрати на логістику і прискорить доставку металопродукції споживачам.

При цьому він зазначав, що якщо, наприклад, продукція китайських виробників доставляється клієнтам в чорноморському регіоні за 60-90 днів, то метал “Запоріжсталі” надходить водним транспортом за 20 днів. Таким чином, комбінат скорочує витрати на логістику, що підвищує конкурентоспроможність металу на європейських ринках.

– Це стало можливим завдяки тому, що в 2015 році ми спільно з директором Запорізького річпорту Олександром Зискіндом змогли переконати Міністерство інфраструктури встановлювати періоди навігації не в прив’язці до конкретної дати, а в залежності від погодних умов. В результаті цієї зими навігація закривалася не так на чотири місяці, як зазвичай, а всього на півтора, – сказав Ростислав Шурма.

У той же час він вказував на низький рівень використання транспортного потенціалу Дніпра: – Чому жодне міністерство і відомство нічого не робить, щоб перемістити сотні мільйонів тонн вантажів з українських доріг на Дніпро. Адже це дешевше, чистіше і потенційно може створити тисячі нових робочих місць в економіці.

Нагадаємо, що ПАТ “Запоріжсталь” відновив стратегічне партнерство з Запорізьким річпорту в жовтні 2012 року. З 2012-го по 2015 рр. комбінат відправив споживачам з різних країн світу через Запорізький річковий порт близько 2 млн тонн металопродукції. У 2015 році експортні вантажі комбінату прямували водним транспортом в країни Європи, в тому числі в Грецію, Румунію, Болгарію і Туреччину. У 2016 році комбінат почав поставки металопродукції водним транспортом по річці Дніпро з 17 лютого.

У 2016 році комбінат планує поставити через Запорізький річковий порт близько 700 тис. тонн металопродукції – на рівні 2015 року.

Menu