РОСТИСЛАВ ШУРМА: ДЕРЖМОНОПОЛІЇ НЕ ПОВИННІ ПЕРЕКЛАДАТИ СВОЇ ПРОБЛЕМИ НА ПЛЕЧІ СПОЖИВАЧІВ

Генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма взяв участь в громадських слуханнях з питання підвищення залізничних тарифів, організованих Державною регуляторною службою. Керівник комбінату озвучив позицію металургів і особливо відзначив, що кожне рішення, яке приймають державні монополії, має бути обґрунтованим і враховувати економічні реалії, які існують в Україні.

Інтерв’ю генерального директора комбінату “Запоріжсталь” Ростислава Шурми після громадських слухань

– Ростислав Ігорович, які можуть бути наслідки, якщо все-таки залізничники підвищать тарифи?

– Кожне рішення має бути обґрунтованим. Я думаю, що і вся промисловість України “щаслива” від бажання “Укрзалізниці” підвищити залізничні тарифи. Точно так само думає кожен громадянин України. Йому не комфортно, коли інша державна монополія, не важливо – тепломережа, водоканал – необґрунтовано підвищує тарифи.

Економіка знаходиться у реальної кризі. Що в цій ситуації можна робити промисловості? Потрібно працювати, підвищувати свою ефективність. І точно того ж ми очікуємо від “Укрзалізниці” і від всіх інших державних монополій – вони повинні не перекладати свої проблеми і свою неефективність на плечі споживачів! Не перекладати неефективність водоканалів, тепломереж на плечі громадян України, а займатися справою – боротися з корупцією, підвищувати ефективність, знижувати витрати. Зрештою, виконувати саме те, що ми на “Запоріжсталі” робимо кожен день, для того щоб вижити в цих складних умовах. Якщо ми так будемо йти – пліч-о-пліч, а не просто підставляти один одному підніжки, тоді, я думаю, ми зможемо зберегти економіку України.

– Якщо конкретно говорити про наслідки варіанту, запропонованого “Укрзалініцеєю” з приводу підвищення тарифів, це буде підвищення цін підприємств – тих же, металургійних?

– Ні. Ми, нажаль, 80 відсотків нашої продукції відправляємо на експорт. Це означає, що ми не можемо там, на світових ринках, встановлювати свою ціну, а беремо ту ціну, яку пропонує ринок.

На сьогодні реалії такі, що ми працюємо з нульовою рентабельністю, плюс-мінус 1. І про кожне замовлення, що надходить ми думаємо – брати його чи не брати? Якщо підвищать тарифи на 15 відсотків, це на собівартість нашого капіталу вплине, мінімум, на 5-6 доларів. Що це означає? Те, що 20-30 відсотків наших замовлень відразу ж стануть нерентабельними. Ми не зможемо їх виконувати, тому що, взявши до виконання таке замовлення, ми просто нічого не зможемо – нічим буде платити і податки, і той же залізничний тариф, і заробітну плату. У підсумку нам доведеться скорочувати виробництво.

 Чим місту і городянам Запоріжжя це загрожує?

– Якщо ми скоротимо виробництво, неминуче виникнуть соціальні проблеми, тому що це – безробіття. Це скорочення податкових платежів. І для тієї ж “Укрзалізниці” це не підвищення їх доходів на 15 відсотків, як вони думають, – це скорочення доходів! Тому що ставка на тарифи виросте на 15 відсотків, а обсяг перевезень впаде на 20-30 відсотків. Значить, підвищивши тариф на 15 відсотків, “Укрзалінніця” втратить 15 відсотків доходу.

Menu