У ЗАПОРІЖЖІ ВІДБУЛАСЯ МАСШТАБНА АКЦІЯ ІЗ ЗАРИБЛЕННЯ ДНІПРА

У листопаді 2014 року в Запоріжжі у рамках громадської екологічної ініціативи «Врятуємо Дніпро разом!», Котру третій рік поспіль організовує МК «Запоріжсталь» спільно із Запорізькою обласною організацією «Товариство рибалок і мисливців України» (УТМР) відбулося масштабне зариблення р. Дніпро – в річку випустили понад 33 тисяч особин (близько 6 т) білого товстолобика.

 

 

Акція проходила у два етапи – 6 і 13 листопада 2014 року, коли в акваторію р. Дніпро випустили близько 33 тис. особин товстолобика. Спільну акцію «Врятуємо Дніпро разом!» з зариблення водної артерії України – річки Дніпро, комбінат «Запоріжсталь» та обласна організація рибалок  та мисливців проводить третій рік поспіль, починаючи з 2012 р За три роки в річку випущено більше 80 тисяч особин риб.

 

Білий товстолобик є біологічним мелиоратором водойм, природним санітаром водосховищ – влітку, в період цвітіння води він посилено поїдає синьо-зелені і бурі водорості і таким чином очищає воду.

 

Акцію провели в листопаді, так як даний період часу року найбільш сприятливий для зариблення – саме в цей період температура річкової води нижче плюс десяти градусів і вона максимально насичена киснем, тому молодий рибі буде легше адаптуватися у водоймі.

 

 

«Для комбінату «Запоріжсталь» питання екології завжди мали і мають найвищий пріоритет. Ми реалізуємо масштабні проекти, спрямовані на збереження річки Дніпро як на території області, так і на самому комбінаті. Зараз на «Запоріжсталі» закінчуються пуско-налагоджувальні роботи на новому прокатному обладнанні НТА-4 в цеху холодної прокатки №1, що дозволяє комбінату повністю припинити скидання промислових вод у річку Дніпро від цього виробництва», зазначив директор з промислової та техногенної безпеки МК «Запоріжсталь» Ігор Черняк.

 

 

«Вже третій рік поспіль ми проводимо акції із зариблення річки Дніпро спільно з «Запоріжсталлю». Цією акцією ми досягаємо наступних цілей: перша боремося з шкідливими водоростями, друге забезпечуємо нормальних умови для проживання аборигенних риб, третє очищаємо воду в Дніпрі і відповідно покращуємо якість питної води », зазначив заступник голови Запорізької обласної організації« УТМР »Олександр Леміш.

 

 

В рамках ініціативи «Врятуємо Дніпро разом!» Волонтери та громадські реалізують корисні ініціативи, спрямовані на оздоровлення та очищення акваторії і берегів рідного Дніпра. З кожним роком масштаби акції та кількість учасників акції зростає, стають більш різноманітними екологічні акції – волонтери збирають сміття на узбережжі і в акваторії річки Дніпро, громадські встановлюють штучні нерестовища, проводять зариблення.

 

 

Наступний етап акції «Врятуємо Дніпро разом!» Пройде в цю суботу, 15 листопада 2014 р.- екоквест для старшокласників 10-ти шкіл Запоріжжя. Спочатку для школярів проведуть екскурсію на промисловому виробництві МК «Запоріжсталь», щоб вони побачили хід екологічної модернізації комбінату, а потім на острові Хортиця пройде екологічний квест з конкурсами. Переможці квесту будуть нагороджені цінними подарунками. Акцію повністю фінансує МК «Запоріжсталь».

Menu