ЗАБОРГОВАНІСТЬ ДЕРЖАВИ ПЕРЕД ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» СКЛАЛА БІЛЬШЕ 1 МІЛЬЯРДА ГРИВЕНЬ

Заборгованість податкових органів України з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) перед ПАТ «Запоріжсталь» на 1 листопада 2015 склала більше 1 мільярда гривень. З травня 2015 ПАТ «Запоріжсталь» незаконно викреслять з переліку підприємств, які отримують автоматичне відшкодування ПДВ, незважаючи на відповідність усім критеріям автоматичного відшкодування ПДВ та зразкову фінансову і виробничу історію.

Генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма заявив, що неповернення ПДВ – це реакція органів державної влади на виявлену громадянську позицію трудового колективу комбінату під час місцевих виборів і спосіб тиску на комбінат і на його колектив. «Головний інженер «Запоріжсталі» Володимир Буряк у першому турі набрав 32% голосів і є лідером другого туру місцевих виборів на посаду мера міста Запоріжжя. Неповернення ПДВ комбінату у розмірі 1 мільярда гривень – це дуже відчутний і болючий удар по трудовому колективу, це еквівалент зарплати майже за півроку всіх співробітників підприємства. Грубо порушується законодавство України з однією метою – загнати комбінат в боргову яму, штучним чином вимити власні оборотні кошти підприємства, які спрямовуються на виплату заробітної плати працівникам, оплату за постачання електроенергії та природного газу, модернізацію обладнання. «Запоріжсталь» – найбільший експортер України, але ми вже вичерпали свої резерви. Якщо проблема з відшкодуванням підприємству ПДВ не вирішиться, це призведе до падіння виробництва, отже, до скорочення надходження валютної виручки в Україну, а значить – до ще більшого знецінення національної валюти», – підкреслив Ростислав Шурма.

ПАТ «Запоріжсталь» є найбільшим платником податків України та Запорізької області. За 2012-2015 рр. комбінат «Запоріжсталь» інвестував у модернізацію виробництва 2,7 млрд грн., що в сотні разів перевищує вимоги Податкового кодексу для автоматичного відшкодування ПДВ. ПАТ «Запоріжсталь» за підсумками 2014 перерахував до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд грн., За 10 місяців 2015 більше 2 млрд грн. У квітня 2015 комбінат підвищив заробітну плату працівникам комбінату в середньому на 23%.

Menu