«Запоріжсталь» допоміг Національному заповіднику «Хортиця» придбати цінний артефакт

За фінансової підтримки «Запоріжсталі» на о. Хортиця проведена підводна археологічна експедиція по підйому з дна річки Дніпро сухопутного артилерійського лафета XVII-XVIII століття. Археологічна знахідка унікальна в своєму роді і не має аналогів в Україні.

Старовинний артилерійський лафет був виявлений в р. Дніпро, в районі села Біленьке Запорізької області відомим археологом, завідувачем відділом реставрації Національного заповідника «Хортиця» Валерієм Нефьодовим. 22-23 листопада 2020 року, за фінансової підтримки «Запоріжсталі», членами експедиції Національного заповідника «Хортиця», водолазами і співробітниками ГУ ГСЧС України в Запорізькій області, проводилися підводні археологічні роботи на глибині близько 10 метрів.

«Запоріжжя неможливо уявити без його славної історії, тому що вона – основа самоідентифікації нації. Підтримка історичних досліджень рідного краю дуже важлива, тому «Запоріжсталь» профінансував експедицію і допоміг отримати вкрай цінний історичний артефакт – лафет 17-18 століття. Минуле ховає багато невідомого і кожне відкриття істориків рідного краю наближає нас до розуміння наших предків і кращого розуміння себе», – зазначив Генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Артилерійський лафет – це кований залізом дерев’яний каркас, призначений для закріплення ствола гармати вагою близько 2-3 тонн. Довжина лафета становить 4,4 м, ширина – 2,3 м. На корпусі артефакту присутні різні оковки, шплінти, гальмівні елементи для наведення зброї.

Історики припускають, що лафет служив опорою для потужної облогової гармати калібром до 32 фунтів і міг використовуватися у військових козацьких походах в 1730-х роках. Відзначимо, що за всю історію проведення досліджень Хортиці раніше не було знайдено жодного подібного артефакту. Дана знахідка унікальна не тільки для Запоріжжя, а й для всієї України, одиниці подібних пам’яток зберігаються в музеях світу. Після підняття історична знахідка пройде масштабну реставрацію і подальшу консервацію.

Нагадаємо, «Запоріжсталь» системно надає підтримку культурно-історичних проектів Національного заповідника «Хортиця». У 2005 році «Запоріжсталь» став генеральним інвестором проекту «Відродження духовності: створення історико-культурного центру і монументального комплексу на острові Хортиця», в результаті реалізації якого був побудований історико-культурний комплекс «Запорізька Січ». У 2013 році в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» за підтримки комбінату відкрився новий експозиційний об’єкт «Військова пушкарня». У 2015 році комбінат профінансував створення нової виставки військового мистецтва запорозького козацтва «Козацький табір», а в 2016 році об’єднаної експозиції «Часи Козацькі – Січі Запорізькі». У 2017 році «Запоріжсталь» допоміг облаштувати новий туристичний об’єкт – святилище бронзового століття. У 2017 році в будівлі нового Музея за порогами, відкритого за фінансової підтримки «Запоріжсталі», створена виставка «Як Харитина Марченко ДніпроГЕС будувала». У 2020 році Музей представив нову експозицію «Де є бої – там є герої. Українському козацтву присвячується».

Menu