«Запоріжсталь» визнано «Лідером екоінвестицій» всеукраїнського рейтингу «Екотрансформація-2021»

16-17 грудня 2021 року у м. Київ відбувся всеукраїнський бізнес-форум підприємств та компаній, які впроваджують у виробництво проєкти для зниження негативного впливу на навколишнє середовище – «Екотрансформація-2021». «Запоріжсталь» Групи Метінвест отримав найвищу нагороду у номінації «Лідер екоінвестицій-2021» за реалізацію інвестиційної програми екологічної модернізації виробництва.

З 2012 року в екологічну модернізацію “Запоріжсталі” інвестовано близько 16 млрд гривень. Найбільші з реалізованих проектів – екологічна реконструкція аглофабрики, модернізація доменних печей із встановленням сучасних аспіраційних систем ливарних дворів та бункерної естакади, будівництво єдиної в Україні лінії соляно-кислотного травлення у ЦХП, введення в експлуатацію комплексу повернення промислово-зливових стоків тощо.

“Запоріжсталь” Групи Метінвест обрав шлях поступової системної екологічної модернізації як єдиний прийнятний шлях розвитку. Ми співпрацюємо з науковими колами, переймаємо найефективніший досвід екологізації у колег і ділимося знахідками, які підтвердили свою результативність на практиці. Комбінат дотримується принципів прозорості та відкритості, тому ми не просто модернізуємо виробництво — ми надаємо дані власного екологічного онлайн-моніторингу у відкритий доступ, відповідаючи на запит товариства», – зазначила начальник управління охорони навколишнього середовища «Запоріжсталі» Інна Холіна.

Прагнення «Запоріжсталі» стати ще більш відкритими та продовжувати будувати екологічний та соціально відповідальний бізнес реалізовано у проекті онлайн моніторингу. «Запоріжсталь» першим серед промислових підприємств Запоріжжя відкрив дані власного екологічного онлайн-моніторингу викидів у відкритий доступ. Кожен із реконструйованих агрегатів оснащений датчиками контролю та підключений до єдиної системи екологічного онлайн-моніторингу.

2021 року «Запоріжсталь» Групи Метінвест завершив реконструкцію аспіраційної системи хвостових частин агломашин. Встановлено два рукавні фільтри, які дозволяють збільшити об’єм повітря, що очищається від хвостових частин агломашин в 1,5 рази, і забезпечити очищення від пилу менше 45 мг/м3. Інвестиції склали понад 235 млн. гривень.

Також на підприємстві у 2021 році завершили великий капітальний ремонт другого розряду доменної печі №4 з обсягом інвестицій 140 млн. гривень. Основні роботи, які виконали під час ремонту: заміна засипного апарату, часткова заміна холодильних плит, шоткретування шахти печі, ремонт обладнання шихтоподачі, електро-, енерго- та механообладнання тощо. Аспіраційні установки ливарного двору та шихтоподачі отримали абсолютно новий комплект фільтрувальних елементів – на аспіраціях встановлені понад 5600 фільтрувальних рукавів.

Крім того, «Запоріжсталь» Групи Метінвест продовжує реалізацію інших проектів екомодернізації, передбачених меморандумами із Запорізькою облдержадміністрацією та Запорізькою міською радою – про спільні дії у сфері покращення стану довкілля.

Menu