«Запоріжсталь» взяв участь в онлайн-конференції Професійної асоціації екологів України

У липні відбулося засідання комітету Професійної асоціації екологів України, присвячене боротьбі зі зміною клімату та адаптацією до цієї зміни. Своїм досвідом екомодернізації, внеском в реалізацію ідей Паризької угоди і баченням подальшої стратегії в цьому напрямку поділився комбінат «Запоріжсталь».

Істотним внеском України в виконання глобального кліматичного угоди може стати комплексна екологічна модернізація промислового комплексу країни, впевнені на «Запоріжсталі». Начальник управління охорони навколишнього середовища комбінату Інна Холіна підкреслила, що в Україні багато підприємств вже реалізують ці підходи в своїй роботі. Але зробити екомодернізацію, а значить і зниження викидів парникових газів в атмосферу, національним трендом можливо тільки за підтримки держави і запровадження стимулів для бізнесу.

«Успіх європейських партнерів – колег українських промисловців ґрунтується на виваженій та економічно обґрунтованій моделі стимулів. Якби в Україні зараз працювали такі інструменти, як дешеві кредити для екопроектів, зниження оподаткування на імпортне енергоефективне і природоохоронне обладнання, цільове використання сплаченого екоподатку, зокрема його перерозподіл на екомодернізацію підприємств – внесок України в досягнення завдань Паризької угоди був би вагомішим», – зазначає Інна Холіна.

Досвід «Запоріжсталі» в реалізації природоохоронних проектів неодноразово визнавали одним з найуспішніших в українській промисловості. З 2012 року комбінат уже направив на екологічну трансформацію виробництва близько 15 млрд гривень, і продовжує інвестувати.

Інна Холіна впевнена: ще одне рішення, яке дозволило б істотно підтримати модернізацію підприємства і створити стимул для інших – впровадження системи реально діючого національного ринку торгівлі квотами парникових викидів.

«Така система дозволить залучати «зелені» інвестиції для подальшого впровадження природоохоронних та енергозберігаючих заходів. Крім того, з урахуванням європейської практики, учасники системи торгівлі викидами звільняються від сплати податку на парникові гази», – зазначає Інна Холіна.

Menu