Звернення генерального директора АТ «СКМ» Олега Попова до бізнесів SCM

Боротьба з епідемією коронавірусу не вщухає. Компанії SCM об’єднують близько 200 тис. співробітників. З членами їхніх сімей — це півмільйона українців. Ми вжили рішучих запобіжних кроків ще до того, як серйозність становища стала очевидною.

Крок 1. Ми розробили стратегію захисту наших співробітників від COVID-19, а також програму економічного захисту наших співробітників і бізнесу.

Зараз стабільна робота підприємств — це гарантія безпеки країни, її громад і кожного працівника. Це Надія на швидкий вихід з кризи.

Ми ставимо собі завдання мінімізувати поширення вірусу серед наших співробітників. Ми дозволили співробітникам, де це можливо, працювати віддалено, запровадили нові протоколи гігієнічних норм.

Ці заходи дадуть нашим людям можливість зберегти роботу та доходи під час карантину та відновлення після нього.

Крок 2. Паралельно ми піклуємося про міста і регіони, в яких працюємо. Ми стали партнерами регіональних штабів у чотирьох областях України та в містах нашої присутності.

Наші компанії завжди надають соціальну допомогу містам, в яких розташовані підприємства. Це частина нашої філософії. На заклик Президента України ми також стали партнерами регіональних штабів при губернаторах у чотирьох областях України, де працюють наші підприємства: в Донецькій, Луганській, Львівській та Івано-Франківській, а також у містах Дніпропетровської, Запорізької та інших областей.

Завдання цих штабів — уповільнити темпи поширення епідемії. І одночасно — мінімізувати ризики закриття підприємств критично важливих для країни галузей і втрати робочих місць українцями.

Важкі часи вимагають швидких та ефективних рішень.

1. Разом з представниками місцевої влади та громад ми робимо все, щоб області, міста, райони були готові до пікових медичних навантажень:

  • Ми закуповуємо необхідне обладнання для опорних лікарень. Увесь світ відчуває дефіцит апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ). 200 країн ведуть активну конкурентну боротьбу за це обладнання. Тому його закупівля триває довше, ніж нам хотілося б. Цією закупівлею займається Фонд Ріната Ахметова. В цілому, на ці потреби засновник фонду направив 300 мільйонів гривень.
  • Ми закуповуємо засоби індивідуального захисту для лікарів і медичного персоналу. Матеріали, з яких вони виготовляються, не зберігаються довго, тому великі запаси зробити неможливо.
  • Ми допомагаємо місцевій владі оснастити медичні установи, щоб під час пікових навантажень  області, міста та райони могли прийняти всіх пацієнтів.
  • Ми розробляємо комплекс заходів щодо захисту людей в групі ризику, перш за все людей віком понад 60 років. Це наші батьки — ті, хто насамперед потребують допомоги. Ми не просто закликаємо їх залишатися вдома, а шукаємо інструменти — як доставляти їм їжу та ліки.

2. Ми закликаємо інші бізнеси в регіонах долучитися до роботи антикризових штабів — без вашої підтримки місцевій владі не впоратися з кризою такого масштабу.

3. Ми закликаємо мешканців міст і областей України, лідерів громад також взяти на себе відповідальність — тому що зараз цінний кожен боєць у боротьбі з коронавірусом. Головна відповідальність — поводитися згідно з рекомендаціями МОЗ.

Виконувати нові санітарно-гігієнічні норми. Уникати публічних місць. Опанувати засоби віддаленої роботи, де це можливо.

Отже, ми піклуємося про наших співробітників, ми піклуємося про регіони нашої присутності, ми піклуємося про здоров’я українців.

Крок 3. Пандемія — це виклик усій світовій економіці. Україна особливо вразлива. Ми вже зараз починаємо велику роботу з реанімації української економіки після кризи — створюємо штаб економічного здоров’я. Протягом наступного тижня ми представимо перші результати роботи цього Штабу.

Для цього ми вже об’єднуємо представників ключових Think Tanks, їхніх експертів, їхні напрацювання та рекомендації.
І вони вже працюють у двох напрямках — створення портфеля швидких антикризових рішень і одночасно — початок роботи над економічною стратегією країни в умовах глобальної економічної кризи.

Ми закликаємо український бізнес та інших донорів об’єднатися навколо цих завдань, тому що без адекватних економічних рішень після великого лиха під назвою «хвороба» ми можемо зіткнутися з іншим великим лихом під назвою «бідність».

Тому мій головний меседж сьогодні — ми повинні об’єднати наші сили. І працювати, багато працювати. З відповідальністю та без паніки.

Menu